Ειδήσεις

ΑΑΔΕ Νέα απόφαση του διοικητή Γ. Πιτσιλή για τις δηλώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης

Νέα απόφαση απο την Α.Α.Δ.Ε. εν μέσω παλινωδιών, καθυστερήσεων, γκρίζων σημείων και τεχνικών ζητημάτων που ανακύπτουν συνεχώς απο την εφαρμογή του Taxisnet. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της ανετοιμότητας της εφαρμογής δεν είναι οι συνεχείς μόνο αναβολές για τον τρόπο πχ υποβολής των συγκεντρωτικών δηλώσεων, αλλά και βασικών ελλείψεων στην εφαρμογή.
Η απόφαση αυτή έρχεται να μπερδέψει κι άλλο τους διαχειριστές, αφού παρατείνει το διάστημα που κάποιος μπορεί να συμπεριλάβει τη δήλωση του στην συγκεντρωτική.
Αρχικά οι συγκεντρωτικές ήταν να υποβληθούν για διαμονές με χρονικό σημείο την αναχώρηση έως τέλος Αυγούστου. Αυτό με την παρούσα σημερινή απόφαση παρατείνεται ως 31 Οκτωβρίου.
Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;
Αρκετοί ήδη έχουν υποβάλλει δηλώσεις μεμονωμένες για κάθε αναχώρηση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Συγκεντρωτική σήμερα δεν γίνεται να υποβληθεί αφού το σύστημα έχει ευπάθειες και ελλείψεις. ‘Οταν όμως ανοίξει η εφαρμογή για την συγκεντρωτική, δεν θα πρέπει να δηλώσει αυτές που ηδη έχει κάνει μεμονωμένες για Σεπτέμβρη Οκτώβρη, αλλά για τις διαμονές απο 1 Ιανουαρίου έως και τέλος Αυγούστου.
Για τους γνώστες μπορεί να ακούγεται εύκολο, όμως δεν είναι τίποτα άλλο απο μια νεα τεχνική τρικλοποδιά που θα κάνει πολλούς διαχειριστές ακινήτων να αναθεωρήσουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να δηλώσουν. Μεμονωμένες δηλώσεις, συγκεντρωτικές, ταξινόμηση στο ποιες έχουν δηλωθεί ηδη για να μην συμπεριληφθούν εκ παραδρομής και πάλι στην συγκεντρωτική και διπλοφορογηθούν κλπ. Και φυσικά μην ξεχνάμε τις ηδη οριστικές δηλώσεις που έχουν γίνει με τον παλιό τρόπο στο Taxinet πριν ανοίξει η πλατφόρμα. Το όλο σκηνικό είναι ένας γρίφος για υπομονετικούς και πολύ δυνατούς λύτες.
Ενώ υπήρχε απ τη μια ΠΟΛ που όριζε πως δεν χρειάζεται να γίνουν ηλεκτρονικά μισθωτήρια για διαμονές απ την πλατφόρμα, απο την άλλη ποιος δεν θυμάται εκπρόσωπους του ΥΠ.ΟΙΚ. και της Α.Α.Δ.Ε. να λένε πως υπάρχουν πρόστιμα 5.000 ευρώ σε όποιον δεν δηλώνει τις τουριστικές μισθώσεις!
Χαρακτηριστική είναι επίσης η έλλειψη επιλογής πληρωμής με Paypal, ή Payoneer στον τρόπο ένταξης πληρωμής απο τις πλατφόρμες.
Στο υπουργείο δηλώνουν άγνοια τι ακριβώς είναι το Paypal και πώς θα μπορούσε να εισαχθεί στον τρόπο επιλογής της δήλωσης.
Χαρακτηριστικά, το δελτίο τύπου για σήμερα είναι το παρακάτω:
“ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υπεγράφη σήμερα από το Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, απόφαση με την οποία τροποποιείται η ΠΟΛ.1187/2017, αναφορικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.
Με την εν λόγω απόφαση προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• Η ημερομηνία μέχρι την οποία ο «Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης» οριστικοποιεί την εικόνα του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» είναι η 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

• Τα πρόσωπα που, προκειμένου να συνάψουν Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, έχουν προβεί ή προβαίνουν σε ανάρτηση ακίνητων σε ψηφιακή πλατφόρμα από 1.1.2018 μέχρι τις 30.11.2018, εγγράφονται στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018.
• Υποβάλλεται συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι 30.11.2018, για αναχώρηση μισθωτή από το ακίνητο μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τυχόν μισθώσεις που έχουν περιληφθεί ήδη σε «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» για το ίδιο, ως άνω, διάστημα.

• Για αναχώρηση μισθωτή από 1.11.2018 και μέχρι 30.11.2018 υποβάλλεται «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20/12/2018, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην ΠΟΛ.1187/2017.”

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση