Ειδήσεις

Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής

Σε λειτουργία έχει τεθεί πλέον το μητρώο. Δεν υπάρχει ανάγκη ηλεκτρονικού μισθωτηρίου στο Taxisnet όπως πριν, όπου επιλέγατε την “βραχυχρόνια μίσθωση” στο ακίνητο μας. Επίσης σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, δεν χρειάζεται ο κάθε ένας εκ των ιδιοκτητών να κάνει δήλωση και αποδοχή απ’ τους υπόλοιπους. Πλέον το μόνο που χρειάζεστε είναι να πάρετε Α.Μ.Α. (αριθμό μητρώου ακινήτου) σαν διαχειριστής και να αρχίσετε να υποβάλετε δηλώσεις.

Δεν είναι απαραίτητο να πάρετε Α.Μ.Α. για να αρχίσετε να φιλοξενείτε, όμως θα χρειαστεί στο χρονικό όριο που υπάρχει για να υποβάλετε δήλωση (ως τις 20 του επόμενου μήνα με βάση την ημέρα αναχώρησης) πρέπει να έχετε πάρει, όπως επίσης και να το αναρτήσετε στην εκάστοτε πλατφόρμα στο ειδικό πεδίο.

Για κάθε ακίνητο εκδίδεται μόνο ένα Α.Μ.Α. Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη αφού έχετε κάνει είσοδο με τους κωδικούς σας, στην καρτέλα “εφαρμογές”.

Μόλις αποκτήσετε Α.Μ.Α., θα πρέπει να το βάλετε στην πλατφόρμα στην οποία έχετε καταχωρήσει το ακίνητο σας για ενοικίαση. Μπορεί να είναι και περισσότερες απο μία. Η κάθε πλατφόρμα πιθανόν θα σας ειδοποιήσει πως προαιρετικά πρέπει να βάλετε στο ειδικό της πεδίο το Α.Μ.Α., όμως είναι αναγκαστικό πλέον απο την Ελληνική νομοθεσία. Καταληκτική ημερομηνία για να το κάνετε είναι η 30η Νοεμβρίου 2018.

Με βάση την ημερομηνία αναχώρησης και όχι άφιξης, έχετε περιθώριο ως τις 20 του επόμενου μήνα να καταθέσετε στο μητρώο τα μισθωτήρια. Αν κάποιος λοιπόν έκανε check in στις 28 Σεπτέμβρη και checkout στις 2 Οκτώβρη, τότε μπορείτε να υποβάλετε τη διαμονή του στο σύστημα ως της 20 Νοέμβρη. Υπάρχει πλέον και ειδικό πεδίο για τις ακυρώσεις, όπως και για τον τρόπο πληρωμής αλλά και επιλογή για ψηφιακές πλατφόρμες πχ. Booking, Airbnb κλπ. ώστε να επιλέξετε απο πού ακριβώς προέκυψε η διαμονή.

Διαχειριστής είναι αυτός που νόμιμα ή κατέχει την κυριότητα του ακινήτου, ή είναι εμπλεκόμενος με μισθωτήριο μεταξύ ιδιοκτήτη ή και συνιδιοκτητών. Αυτός είναι υπεύθυνος για την καταχώρηση φορολογικά και νομικά, αυτός θα πάρει Α.Μ.Α., αυτός θα αναρτήσει τον αριθμό μητρώου στις πλατφόρμες και αυτός επίσης θα καταχωρεί τις διαμονές.

Επίσης σημαντικό είναι να τονίσουμε πως μπορείτε να βάλετε συνιδιοκτήτες, όμως δεν θα πρέπει να οριστικοποιήσετε τη δήλωση αυτή, τουλάχιστον όχι νωρίτερα απο την έναρξη του νέου έτους ή την επόμενη φορολογική σας δήλωση το αργότερο. Και αυτό γιατί μπορεί να προκύψουν μεταβολές που μετά δεν θα μπορείτε να αλλάξετε αν κάνετε οριστικοποίηση. ‘Ομως ακόμα και με προσωρινή αποθήκευση των συνιδιοκτητών, θα δείτε πως μόλις καταχωρήσετε μια διαμονή, θα επιμερίσει το ποσό αναλόγως το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

‘Οσον αφορά τις συγκεντρωτικές δηλώσεις για διαμονές που έχουν γίνει ως τις 30 Αυγούστου, υπάρχει προθεσμία ως τέλος Νοέμβρη να υποβληθούν. Επειδή πολλοί υποβάλλανε δηλώσεις και στο Taxisnet, να σημειωθεί πως δεν θα διπλοφορολογηθούν, επειδή θα είναι περασμένες και στο Taxis και στο μητρώο. Σχετικά αποσαφήνηση υπάρχει στο εγχειρίδιο που έχει εκδώσει η ΑΑΔΕ και μπορείτε να κατεβάσετε εδώ.

Αν έχετε άλλες απορίες μπορείτε να κατεβάστε το σχετικό αρχείο πατώντας εδώ.

Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε το εγχειρίδιο χρήσης το οποίο είναι απλό και κατανοητό κλικάροντας εδώ.

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση