Κτηματαγορά

Ο γύρος του κόσμου για τις 90 μέρες

Σε αρκετές μεγαλουπόλεις του κόσμου έχουν τεθεί όρια 30-90 ή και 120 ημερών για τουριστικη μίσθωση. Βαρκελώνη, Βενετία, Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο κ.α. και μέσα σε αυτές και το San Francisco. Για να ακριβολογούμε, δεν απαγορεύτηκε η τουριστική μίσθωση, αλλά οι δήμαρχοι των παραπάνω πόλεων θέσανε περιορισμούς μέχρι 90 μέρες για ενοικίαση.

Ο λόγος; Υπερπληθυσμός απο τουρίστες και συμφόρηση, παράπονα απο επαγγελματίες, κ.α. Επίσης παρατηρήθηκε τραγική μείωση σπιτιών για αστική μίσθωση, και όσα υπήρχαν διαθέσιμα είχαν πολύ υψηλά ενοίκια.

Στο San Francisco συγκεκριμένα, όποιος ιδιοκτήτης δεν υπακούσει στους περιορισμούς βρίσκεται αντιμέτωπος με 400.000 δολάρια πρόστιμο συν 484 δολάρια τη μέρα για κάθε μέρα υπέρβασης. Επίσης βασικός κανόνας είναι στο σπίτι να κατοικεί αποδεδειγμένα 275 μέρες το χρόνο ο ιδιοκτήτης, αλλιώς θεωρείται εμπορική δραστηριότητα σύμφωνα με την επιτροπή τουριστικών ενοιοκιάσεων του δήμου San Francisco. Αναμένεται να συζητηθεί στο Ανώτατο δικαστήριο πόσο συνταγματικός είναι αυτός ο περιορισμός και αν χρειάζεται ακύρωση ή αλλαγή.

Τα όρια ενδεικτικά που υπάρχουν σε διάφορες πόλεις στον κόσμο είναι τα εξής:

Νέα Υόρκη, απαγορεύεται η ενοικίαση διαμερίσματος για λιγότερο απο 30 ημέρες! ‘Ηταν απο τις πρώτες πόλεις που λάβανε τόσο άμεσα και σκληρά μέτρα μετά απο μαζικές διαδηλώσεις κατα της Airbnb!

Λονδίνο, 90 ημέρες το χρόνο.

‘Αμστερνταμ, 60 ημέρες το χρόνο με προοπτική φέτος να ψαλιδιστεί στις 30 με ισχύ απο το 2019.

Παρίσι, 120 ημέρες το χρόνο.

Να τονίσουμε πως σε κάποιες πόλεις όπως πχ Λονδίνο, μπορεί κάποιος να αυξήσει για όλο το χρόνο τις ημέρες που μπορεί να το ενοικιάζει, αποκτώντας ένα ειδικό σήμα απο το δήμο το οποίο όμως θέτει υψηλά στάνταρ και προδιαγραφές στα σπίτια για να δώσει την έγκριση, με αποτέλεσμα πάνω απο 60-70% τέτοιων αιτημάτων να απορρίπτονται.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι παραπάνω απαγορεύσεις ισχύουν σε μεγαλουπόλεις και όχι εκτός αυτών. Επίσης τους περιορισμούς δεν τους βάζει η κυβέρνηση αλλά οι δήμοι των πόλεων.

Μένει να δούμε τι θα συμβεί στην Ελλάδα αργότερα αλλά και σε άλλες χώρες και πόλεις του κόσμου. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, αλλά αναμένεται διευκρινιστική απόφαση κοινή απο τα υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών.

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση