Κτηματαγορά

Πέφτουν οι εξώσεις σαν το χαλάζι

Μόλις πριν λίγους μήνες ίσως, ήταν σχετικά δύσκολο να ενοικιαστεί ένα σπίτι στο κέντρο της Αθήνας. Οι τιμές χαμηλές και η ζήτηση υποτονική. Χιλιάδες άδεια σπίτια, αλλά και αυτά που ήταν ενοικιασμένα δεν απέφεραν κάποιο σημαντικό εισόδημα.

“Θα μου χαμηλώσεις το ενοίκιο;”, “θα ψάξω να βρω φτηνότερο σπίτι, το δικό σου δεν αξίζει”, ήταν οι συνηθισμένες ατάκες των ενοικιαστών. Ενοίκια που σχεδόν ποτέ δεν τα παίρναν στην ώρα τους οι ιδιοκτήτες, “εχω κάποιες δυσκολίες, θα στα βάλω μαζεμένα τον άλλο μήνα” ήταν μια απο τις συνηθισμένες απαντήσεις.

Ξαφνικά όμως απο στόμα σε στόμα οι ιδιοκτήτες έμαθαν πως το ίδιο διαμέρισμα που τώρα ενοικιάζαν για πχ 150-200 ευρώ, θα μπορούσε λόγω θέσης να αποφέρει 20-40 ευρώ την ημέρα όλο το χρόνο, αν το καταχωρούσαν στην Airbnb ή στην Booking! ‘Ετσι κι έγινε. Ο νόμος πλέον δίνει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη, ακόμα και αν υπάρχει συμβόλαιο σε ισχύ, να κάνει έξωση μέσα σε 40 ημέρες αν υπάρχει συνεχής δυστροπία πληρωμής ενοικίου. Αν λοιπόν κάποιος για πάνω απο 2-3 φορές δεν πληρώσει στην ώρα του το ενοίκιο και αργήσει έστω και λίγες μέρες, μπορεί ο ιδιοκτήτης να στείλει εξώδικο και μετά να βγάλει διαταγή έξωσης. Φυσικά αν υπάρχουν απλήρωτα κοινόχρηστα, νερό ή και ηλεκτρικό, η θέση του ενοικιαστή είναι ακόμα πιο δύσκολη, αφού είναι σοβαροί λόγοι για έξωση.

‘Ολα αυτά γίνονται ερήμην του ενοικιαστή αφού στο Ειρηνοδικείο δεν καλείται να αντικρούσει, έτσι ξαφνικά έρχεται αντιμέτωπος με μια θυροκολλημένη έξωση που δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Το μόνο που του δίνει δικαίωμα να κάνει ο νόμος είναι ανακοπή εκτέλεσης, που όμως κοστίζει πολλά λεφτά με αμφίβολα αποτελέσματα.

Κάπως έτσι λοιπόν οι δικαστικοί επιμελητές και οι δικηγόροι έχουν κυριολεκτικά πνιγεί απο χιλιάδες υποθέσεις για εξώσεις και το προφιλ της κτηματαγοράς να αλλάζει άρδην. Ακόμα και ένα μικρό υπόγειο είναι πλέον δύσκολο να βρεθεί για ενοικίαση, κυρίως αν μιλάμε για κέντρο Αθήνας, και αν υπάρχει διαθέσιμο, οι τιμές είναι πλέον ανεβασμένες.

Επίσης πλέον παρατηρείται πως οι ιδιοκτήτες ζητάνε 2-3 και 4 μήνες εγγύηση καθώς και εγγυητή, για να εξασφαλίσουν την ομαλή είσπραξη των ενοικίων.

‘Ενα είναι σίγουρο, η κτηματαγορά άλλαξε και οι εξελίξεις νομοθετικά αναμένονται με αγωνία απο όλους.

 

Facebook Comments

Comments 3

  1. Η απόπειρα φίμωσης του Άρδην στην Αθήνα: Μια ιστορία πολιτικό-δικαστικής τρέλας – Εναλλακτικός Πολυχώρος Άρδην | Θεσσαλονίκη

    […] Υ.Γ.1. Μια σαφή εικόνα σχετικά με το τι συμβαίνει με τη βιομηχανία εξώσεων, με βάση τους πρόσφατους νόμους που έχουν ψηφιστεί προσφέρει το ακόλουθο άρθρο από τη σελίδα Filoxenia:  https://filoxenia.org/πέφτουν-οι-εξώσεις-σαν-το-χαλάζι/ […]

    1
    0

Αφήστε μια απάντηση