Travel

Σύγκριση: Airbnb ή Booking;

Θα κάνουμε μια σύντομη σύγκριση ανάμεσα στους δύο κολοσσούς και η σύγκριση αφορά περισσότερο τους Host οι οποίοι έχουν δίλημμα σε ποια πλατφόρμα να βάλουν το ακίνητο τους για τουριστική μίσθωση. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια εκλαϊκευμένη προσέγγιση για να γίνει όσο μπορεί πιο κατανοητή η διαφορά μεταξύ τους.

Αρχικά εγένετο η Airbnb. Μια πλατφόρμα που υπάρχει εδώ και χρόνια αποκλειστικά για ιδιώτες που θέλουν να ενοικιάσουν το ακίνητο τους σε βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά μόλις τα 2 τελευταία χρόνια θεμελιώθηκα στην Ελλάδα στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Είναι μια απλή, εύκολη πλατφόρμα και διαθέτει και application για να έχετε ειδοποιήσεις στο κινητό σας κλπ. Το περίεργο όμως είναι πως κάποιες λειτουργίες στο κινητό, δεν υπάρχουν στην έκδοση για υπολογιστή. Πχ αν θέλει κάποιος να βάλει φωτογραφίες για πως θα κάνει check in με safe box, ναι μεν μπορεί απο το κινητό να βάλει φωτογραφίες, αλλά αυτή η επιλογή δεν υπάρχει αν κάποιος προσπαθήσει απο υπολογιστή επιτραπέζιο.

Μεγάλη ευκολία διαθέτει επίσης στην επεξεργασία καταχώρησης και γενικά στη χρήση όλου του προφίλ του Host. Το πολυπόθητο σημείο αγωνίας όλων είναι η βαθμολογία, η οποία μετράει αρκετά σημαντικά στο αν κάποιος θα γίνει Superhost (με τα ανάλογα οφέλη προβολής) ή όχι.

Δύο σημαντικά πράγματα όμως είναι που δεν διαθέτει η πλατφόρμα.

Πρώτον δεν έχει ο host της ευκαιρία να δημιουργήσει μια “προσφορά” για κάποιες μέρες. Πχ θα μπορούσε να δώσει κάποιος στις 6 μέρες την 7η δωρεάν, ή να κάνει προσφορά “έγκαιρη κράτησης” κλπ. Υπάρχουν βέβαια οι εκπτώσεις ανα εβδομάδα ή ανα μήνα που μπορεί να δώσει κάποιος , αλλά τίποτα πέρα απο αυτό.

Δεύτερον, δεν μπορεί κάποιος να έχει ημέρες ελάχιστης διαμονής διαφορετικές ανα μήνα. Πχ τον Αύγουστο να υπάρχει ελάχιστη διαμονή 5 μέρες, και τον Σεπτέμβρη να είναι 1 ή 2 μέρες. Πρέπει να περάσει η περίοδος του Αυγούστου για να μπορεί να αλλάξει την ελάχιστη διαμονή και αυτό δεν θα το θεωρούσαμε ευέλικτο.

Στα θετικά είναι η άμεση πληρωμή μέσω Paypal τη δεύτερη μέρα διαμονής του guest, φυσικά η φιλικότητα χρήσης του site και η τηλεφωνική εξυπηρέτηση. Και φυσικά το όνομα Airbnb που δεσπόζει απ άκρη σε άκρη του κόσμου.

Στην Booking.com τώρα τα πράγματα φαίνεται να είναι διαφορετικά. Πιο περίπλοκο μενού στην πλοήγηση, αλλά με άπειρες δυνατότητες. Υπάρχει η εφαρμογή Pulse για το κινητό ή το tablet, που είναι ένας “ελβετικός σουγιάς πολυεργαλείο”, αρκεί να ξέρεις να το χειριστείς. Με το κάνει κάποιος την καταχώρηση, αυτόματα η πλατφόρμα συμπληρώνει τις αποστάσεις απο σημεία ενδιαφέροντος, κάνει προτάσεις στον Host για φωτογραφίες, για μέρη ενδιαφέροντος, για πάρα πολλές έξτρα παροχές που μπορεί κάποιος να έχει αλλά δεν μπορούσα να τις καταχωρήσει για να έχει καλύτερο ranking σε άλλη πλατφόρμα.

Τεράστια παραμετροποίηση στις διαθέσιμες ημερομηνίες και την ελάχιστη διαμονή, προσφορές 4 τύπων για τους guest, πληρωμή μεγαλύτερης προμήθειας για μεγαλύτερη προβολή στο site τις ημέρες που υπάρχει πχ λίγη ζήτηση κλπ.

Η πληρωμή γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού ως τις 15 του επόμενου μηνός. Η τηλεφωνική εξυπηρέτηση είναι κάτι παραπάνω απο άμεση, και γενικά θα λέγαμε πως η booking είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη πλατφόρμα με άπειρες δυνατότητες.

Οι παραπάνω συγκρίσεις είναι ενδεικτικές αλλά όχι περιοριστικές, και αφοράνε προσωπική γνώμη του γραφόντα.

Σαν συμπέρασμα θα λέγαμε τα εξής: Και οι 2 πλατφόρμες είναι οι ναυαρχίδες στην τουριστική μίσθωση. Αν δε θέλετε να δουλεύει το ακίνητο σας στον αυτόματο πιλότο, τότε πειραματιστείτε και με τις 2, η κάθε μία έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Συμβουλή μας, παίξτε και στα 2 ταμπλό! Συγχρονίστε τα ημερολόγια τους και ο τελικός κριτής απο θέμα απόδοσης και εσόδων θα είστε εσείς!

Facebook Comments

Comments 1

  1. mdoxopoulou

    Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξυ Airbnb και booking. H Booking ειναι ειναι προσωποποίηση του επαγγελματισμού. Το “help centre” ειναι έτη φωτός μπροστα και αν εχεις κάποιο πρόβλημα σε παίρνουν ΑΜΕΣΩΣ οι ίδιοι τηλέφωνο – σε όποια γλώσσα προτιμάς και στο λύνουν επιτόπου. Εαν παρόλα αυτα εχεις πρόβλημα με την Airbnb το μόνο που θα πάρεις σαν απάντηση ειναι “κάποιος θα εξετάσει την περίπτωση σας και θα επανέλθει” και αυτο μπορει να το λάβεις πάνω απο 20 φορες . Μιλάω εκ πείρας

    1
    0

Αφήστε μια απάντηση