Κτηματαγορά

“Μην τολμήσεις να ξαναφέρεις άτομα απο Airbnb”

Συνέχεια δεκάδες ιστορίες με διαπληκτισμούς λαμβάνουν χώρα απο γείτονες που διαφωνούν επειδή κάποιος ιδιοκτήτης μέσα στην πολυκατοικία ενοικιάζει το σπίτι του στην Airbnb ή σε άλλη πλατφόρμα. Συνεχώς βλέπουν διάφορα άτομα που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ, να καταφθάνουν με βαλίτσες, διαφόρων εθνικοτήτων. Αυτό φαίνεται παράξενο και πρωτόγνωρο, και ό,τι είναι καινούργιο πάντα ξενίζει και φοβίζει πολλούς.

Ξαφνικά το διαμέρισμα που έμενε ένας γνωστός ενοικιαστής σε αυτούς, μετατράπηκε σε κέντρο διερχομένων. ‘Ομως και το διαμέρισμα άλλαξε, βάφτηκε, ανακαινίστηκε. ‘Ετσι κάπως απο στόμα σε στόμα πολλοί ιδιοκτήτες σε πολυκατοικίες αποφασίζουν να κάνουν μέχρι και γενική συνέλευση με απαρτία για να αλλάξουν το καταστατικό και να μην επιτρέπουν την τουριστική μίσθωση στο κτίριο τους. ‘Ομως αυτό είναι πρακτικά, νομικά και συνταγματικά αδύνατον!

Μπορεί πράγματι να αλλάξουν το καταστατικό, όμως υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια! Κανένα καταστατικό δεν είναι υπεράνω του νόμου! Όσες υπογραφές και αν μαζευτούν, όσα επιχειρήματα και αν έχουν, η αποκλειστική νομή, εκμετάλλευση και διάθεση του διαμερίσματος ανήκει αποκλειστικά στον ιδιοκτήτη. Σαν ιδιώτης ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον κάθε ιδιοκτήτη να ενοικιάσει το σπίτι του με αστική ή τουριστική μίσθωση. Στο μόνο που πράγματι ίσως χρειάζεται αλλαγή καταστατικού είναι η επαγγελματική μίσθωση, δηλαδή κάποιο διαμέρισμα να γίνει μαγαζί, γραφεία κλπ. Και αυτό γιατί η επαγγελματική μίσθωση αντιτίθεται στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της πολυκατοικίας καθώς πελάτες, διάφοροι άγνωστοι μπορούν και θα έχουν πρόσβαση στον τρίτο πχ όροφο μιας πολυκατοικίας ακόμα και τις ώρες κοινής ησυχίας.

Στην τουριστική μίσθωση, ο Host έχει πάντα όλα τα στοιχεία αυτών που θα διαμένουν, θα έχει προπληρωθεί για τη διαμονή και θα έχει φυσικά τον πλήρη έλεγχο του σπιτιού. ‘Οσες λοιπόν νομικές προσπάθειες θα προσπαθήσουν να κάνουν για να σταματήσει κάποιο σπίτι να ενοικιάζεται σε μια πολυκατοικία σαν τουριστική μίσθωση, θα καταπέσουν, αφού ο νόμος ρητά αναφέρει πως κάτι τέτοιο επιτρέπεται.

Απο τη μεριά τώρα του ιδιοκτήτη, καλό θα ήταν να αναφέρει στους κανόνες του σπιτιού για να ενημερώνεται και ο guest, πως υπάρχουν ώρες κοινής ησυχίας, πως δεν πρέπει να βγάλει ή να κρατήσει άλλα κλειδιά εκτός απο αυτά που του έχουν δοθεί, και γενικά θα πρέπει να ενημερωθεί για τυχόν ιδιαιτερότητες όσο αφορά τη διαμονή.

Επίσης απαραίτητο είναι πάντα να δηλώνουμε έγκαιρα στην εφορία την τουριστική μίσθωση για να είμαστε τυπικά και ουσιαστικά σωστοί στις υποχρεώσεις μας. Για περισσότερες πληροφορίες το πως θα δηλώνουμε την τουριστική μίσθωση διαβάστε εδώ.

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση